Search
× Search

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου

Διοργάνωση Εκδήλωσης με έμφαση στους Νέους Μηχανικούς

Διοργάνωση Εκδήλωσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου με έμφαση στους Νέους Μηχανικούς

Μετά από σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ - Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου,  διοργανώθηκε στα γραφεία του τμήματος στη Μυτιλήνη  εκδήλωση με έμφαση στους Νέους Μηχανικούς, στις 17/04/2024.

Στα πλαίσια της παραπάνω εκδήλωσης, έλαβε χώρα η βράβευση από το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου των νικητών του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next του Ιδρύματος Vodafone. Όπως γνωρίζουμε ήδη, την πρώτη θέση απέσπασε η ομάδα «Ιπτάμενοι Πυροσβέστες», από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η οποία σχεδίασε το Fire Detecting Airplane: οι μαθητές Νικόλαος Ευστρατίου και Ευάγγελος Ιορδάνου, με υπεύθυνο καθηγητή, τον συνάδελφο Διπλωματούχο Μηχανικό Η/Υ και Πληροφορικής Παναγιώτη Μανιάτη

Οι δυο μαθητές είχαν την ευκαιρία να μας εξηγήσουν πως ξεκίνησε η ιδέα αυτή, τους προβληματισμούς τους, τα ατυχήματα στην πορεία που διόρθωσαν οι ίδιοι για να βελτιώσουν το εγχείρημά τους και τελικά την επιτυχία με το 1ο βραβείο. Πρόκειται για το σχεδιασμό και την κατασκευή συστήματος έγκαιρου εντοπισμού και ειδοποίησης των αρχών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Το σύστημα αποτελείται από ένα αεροπλάνο μικρού μεγέθους που εκτελεί προκαθορισμένες πτήσεις και ελέγχει για την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς και ενημερώνει την πυροσβεστική υπηρεσία με ένα μήνυμα sms με τις ακριβείς συντεταγμένες της εστίας. Μελλοντικά έχει προβλεφθεί να αποστέλλονται και φωτογραφίες σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση από ανθρώπινο παράγοντα, πριν τη δράση της Π.Υ. Το σύστημα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους δυο μαθητές, ενώ αξίζει να σημειωθεί η χρήση από τους ίδιους τεχνολογίας αιχμής, όπως: τρισδιάστατη εκτύπωση μερών, κάμερες υπέρυθρων, ειδικός αλγόριθμος αναγνώρισης εικόνας, εγκέφαλος πτήσης και άλλα πολλά.

Μας έκανε εντύπωση η ταπεινότητα, η σεμνότητα, η συνεργασία και το «χνώτισμα» των δυο αυτών νέων και φίλων. Ταυτόχρονα αν και μαθητές ακόμη, επέδειξαν ζήλο και με επαγγελματισμό κατάφεραν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Μας απέδειξαν ότι οι άνθρωποι ενωμένοι για ένα κοινό στόχο μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Σε αυτά τα παιδιά ευχόμαστε να έχουν ένα λαμπρό μέλλον (αν και αυτό είναι βέβαιο) και στις οικογένειές τους ευχόμαστε να τα χαίρονται και να τα καμαρώνουν. Στον εξαιρετικό συνάδελφο Παναγιώτη Μανιάτη, ο οποίος διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1993 ως καθηγητής πληροφορικής, ευχόμαστε να συνεχίζει πάντα να καθοδηγεί και να μας εμπνέει με την ίδια «φρεσκάδα» και το πηγαίο του χιούμορ.

Τέλος, ελπίζουμε με την ανάδειξη του παραπάνω εγχειρήματος, η πολιτεία να βοηθήσει τα νέα παιδιά που προσπαθούν για κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, αλλά και τους καθηγητές τους, με κάθε μέσο, αλλά κυρίως επιβραβεύοντας και αναγνωρίζοντας ηθικά την προσπάθεια αυτή, μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.

Αξίζει τον κόπο να δείτε και το σύντομο video στο YouTube με τίτλο: Fire Detecting Airplane.

Print
8 Αξιολόγηση:
5.0
«Μάιος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
image
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου
Back To Top